Kekasih Yang Terbaik Ada Di Depan Mata….

217584_204455932922239_100000735000585_641980_5884807_n
Macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang???
Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih & sayang secara am.
Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :
Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?
 Cikgu : Oh, awak nak tahu ker?. Emmmmm….. Baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye…. Mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.
 Pelajar : Baiklah. apa yang saya harus buat?
 Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.
 Pelajar : Ok, saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.
 Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?
 Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada disitu. Saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang PALING cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada diantara yang di belakang saya sebelum itu tapi cikgu cakap tak boleh menoleh k belakang semula. Jadi, tiadalah rumput yang boleh saya petik.
 Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana apa yang berlaku tetap telah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut.
Dan ingatlah orang kita sayang itulah kita jumpa PALING cantik dan PALING baik pada MULAnya walaupun diikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. Kecualilah jika perhubungan tersebut tidak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi.  Maka, sayangilah orang yang berada di hadapan kita dengan tulus dan ikhlas.
Maka, bersyukurlah dengan kasih sayang yang kamu terima pada hari ini, kerana jika kamu meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala. Sedarlah wahai sahabat, kasih sayang Allah itulah yang paling hakiki, jika kamu memalingkan dirimu dari kasihnya, maka kamulah serugi-rugi manusia.
* Mengapa kau terlalu mencari kesempurnaan wahai seseorang yang istimewa bagiku?? Sedangkan kesempurnaan yang kau cari itu belum tentu sempurna sesempurnanya. Dan boleh jadi aku sudah cukup sempurna daripada kesempurnaan yang kau cari itu…………

==> Dan Apabila Jodoh Itu Tiada Lagi. Baca Disini

0 comments:

Artikel Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...